KDU.breadcrumbs.homeČlánky Do Senátu se volí ve dvou kolech
Zpět

Do Senátu se volí ve dvou kolech

Přidáno 12. 9. 2018
Ilustrační foto
Tisková zpráva

Způsob, jak volit, se zdá být jednoduchý. Ze strany voličů se přesto mohou objevit nejasnoti či pochyby ve volebním systému či způsobu volby. Přinášíme vám krátký přehled o důležitých datech spojených s následujícími volbami a odpovědi na časté otázky.

Senátor se volí v daném volebním obvodu jen jednou za šest let, takže mnoho voličů snadno zapomene, že senátní volby jsou, na rozdíl od všech ostatních, dvoukolové. Obdobným způsobem se volí už jen prezident.
V obou případech platí stejné pravidlo – vyhrává kandidát s nadpolovičním počtem hlasů. A to se v prvním kole voleb stane jen opravdu výjimečně. První kolo bude letos společně s komunálními volbami v pátek 5. a v sobotu 6. října 2018. Do druhého kola pak postupují dva kandidáti s nevyšším počtem hlasů a volby se budou konat za týden – tzn. 12. a 13. října 2018. 
Ať už postoupí kterýkoliv z kandidátů, prosím, přijďte k volbám v oba dva termíny a dejte svůj hlas tomu, kdo pro vás v Senátu může udělat nejvíc. Rozhodujete o své budoucnosti na dalších šest let. Nezapomeňte, že Senát je důležitou pojistkou demokracie.

Senátní volby v deseti bodech

1. Přijdou volební lístky do mé schránky?
Volební lístky pro komunální volby a pro první kolo voleb senátních by měly být doručeny do poštovní schránky každého oprávněného voliče, a to nejpozději tři dny před termínem konání voleb. Letos byste je tedy měli obdržet nejpozději v úterý 2. října. Lístky pro druhé kolo senátních voleb obdrží voliči až ve volebních místnostech.

2. Co dělat, pokud jsem nedostal volební lístky?
V takovém případě lístky obdržíte přímo ve volební místnosti.

3. Termín voleb
Komunální a senátní volby se budou konat společně v pátek 5. a v sobotu 6. října 2018. Hlasy by měly být sečteny do druhého dne, ale obvykle už v sobotu odpoledne zjistíte, kdo se stal vaším komunálním politikem a kdo postupuje do druhého kola senátních voleb.

4. Druhé kolo senátních voleb
Druhé kolo senátních voleb se koná týden poté - letos bude v pátek 12. a v sobotu 13. října 2018, volit lze mezi dvěma kandidáty s nejvyšším počtem hlasů v prvním kole. V případě, že jeden z kandidátů dosáhne v po sobotním sčítání 6. října na více jak 50 % všech hlasů, pak se stal senátorem již v prvním kole a druhé kolo se konat nebude.

5. Jak volit?
V rámci voleb do Senátu má každý kandidát svůj vlastní volební lístek. Volič vybírá jen jeden z nich, který ve volební místnosti ukládá do obálky a vhazuje do urny. V případě vložení více lístků do jedné obálky jsou hlasy neplatné.

6. Kdo může volit?
Volit může občan České republiky starší osmnácti let, který má trvalé bydliště v daném volebním obvodu.

7. Voličský průkaz
V případě voleb do Senátu si lze vyřídit voličský průkaz a volit jinde než v místě trvalého bydliště. Pro jeho zhotovení je třeba dojít na místní městský či obecní úřad nebo na něj písemně odeslat žádost.

8. Lhůty na vyřízení voličského průkazu
Písemná žádost se musí dostat na úřad nejpozději sedm dní před konáním voleb! Tzn. nejpozději 27. září, protože 28. září je státní svátek. Osobně lze zajít pro voličský průkaz nejpozději 3. října – tedy dva dny před konáním voleb.

9. Kdy obdržím volební průkaz?
Průkazy se začínají vydávat 15 dní před konáním voleb. Pro senátní volby lze voličský průkaz využít pouze na území obvodu, kde má volič trvalé bydliště. U volební komise pak voličský průkaz odevzdáte, abyste nemohli volit více než jednou. V komunálních volbách voličský průkaz použít nelze. Volit v nich tak nemohou například nemocní, kteří jsou v nemocnici mimo svoji městskou část nebo vězni.

10. K volbám si nezapomeňte s sebou vzít občanský průkaz!
Potřebujete ho i tehdy, když jdete k volbám s voličským průkazem. Bez něj se k volbám nedostanete.