KDU.breadcrumbs.homeČlánky Úspěchy našich senátorů
Zpět

Úspěchy našich senátorů

Přidáno 23. 8. 2018 (Administrátor)
Ilustrační foto
Senátorský klub KDU-ČSL a nezávislí je v současnosti druhým největším klubem v Senátu. Jednotliví senátoři i senátorky v mnohém konkrétně dokázali konkrétně pomoct svému regionu (ochrana zásob pitné vody, pomoc při zavádění kvalitní infrastruktury a jiné). Kromě toho se zástupci lidovců zaměřují i na témata jako podpora venkova nebo spravedlivé ocenění matek. Díky znalosti praxe se jim daří odstraňovat různá nesmyslná opatření v zákonech. Zde je několik příkladů z úspěchů našich senátorů:

Nesmysl odstraněn. Lidovecký návrh na změnu energetického zákona schválil Senát

Senátní klub KDU-ČSL a nezávislí se snaží řešit praktické problémy zákonů, které by mohly poškodit mnoho lidí. Senátorka Jitka Seitlová prosadila v Senátu změnu energetického zákona, která ukládala za povinnost platit za přemístění elektrické přípojky při přestavbě nebo rekonstrukci rekonstrukci domu. S faktickými připomínkami se lidovci vyjadřují i k mnoha dalším zákonům, například k novele stavebního zákona, která oslabuje ochranu vlastníka v případě vyvlastnění.


Senát vyzval prezidenta, ať v zahraničí prezentuje zájmy země, ne své názory. Usnesení předložili lidovci

Lidovečtí senátoři se postavili proti vyjádřením Miloše Zemana na Radě Evropy ohledně obsazení poloostrovu Krym Ruskou federací. Prohlásil totiž, že by si Ukrajina měla prostě jen nechat za Krym zaplatit. Senátor Václav Hampl navrhl usnesení, kterým byla tato prohlášení odsouzena s ohledem na pozici vlády, prospěch země a mezinárodní právo. Senát je jednou z mála institucí, která může vyvíjet tlak na prezidenta republiky, protože se může stát jeho žalobcem ve věci velezrady.
 

Pomoci venkovu. To má senátem schválená novela zákona navržená Petrem Šilarem

Petr Šilar se snaží v Senátu korigovat zákony, které ztěžují praktický život na venkově. Jedním z jeho návrhů je třeba neplacení DPH za celý stavební pozemek, ale pouze za jeho zastavěnou část. To by mohlo odblokovat zbytečně předražené domy. V praxi to totiž znamená rozdíl i několika set tisíc korun a pro mnohé usnadnění prodeje nebo koupě domu. Díky tomu by se také například nemnožily domy, které si kvůli ceně zvýšené o DPH za nezastavěný pozemek nemůže nikdo dovolit (ale zároveň se o ně současný vlastník nedokáže postarat).
 

Ženy berou o mnoho nižší důchod než muži. Senátoři KDU-ČSL připravili řešení

Ženy v penzi by měly podle lidoveckého návrhu dostat o 500 korun měsíčně více za každé vychované dítě. Tento koncept má nejen bojovat za snížení rozdílu mezi důchodem mužů a žen, ale také ocenit roli ženy-matky. V případě důchodu žen je totiž nutné brát v potaz hůře placenou práci, ale i vliv mateřské dovolené na výši důchodu. Návrh bude KDU-ČSL navrhovat znovu v Poslanecké sněmovně. 

Šárka Jelínková chce změnou zákona pomoct osobám, které jsou závislé na pomoci druhých 

Senátorka Šárka Jelínková má jasnou vizi - pomoct lidem, kteří jsou závislí na péči druhých v domácím prostředí. Navrhla proto zvýšení příspěvku při čtvrtém stupni závislosti o celých 6 tisíc měsíčně. Návrh je nyní na posouzení v Poslanecké sněmovně. Také se snaží pomáhat Senátu jakožto instituci. Navrhla proto s ostatními senátory, aby i před druhým kolem lidé dostali do svých schránek volební lístky. To se totiž momentálně neděje a podle senátorky Jelínkové jsou tak voliči ochuzeni o důležité informace. V letošním roce také Šárka Jelínková prosadila nominaci plukovníka Košana na udělení Řádu Bílého lva za statečnost v srpnu 1968. Plukovník tehdy nevpustil ruské tanky do Holešova a kasáren v Holešově. 


Když to bylo nejvíc potřeba. Cílená pomoc regionu Patrika Kunčara 

Senátor Patrik Kunčar, který letos obhajuje mandát, vyjednal po útoku střelce v Uherskobrodské restauraci v roce 2015 jedno důležité opatření. Konkrétně to, aby mohla Policie ČR okamžitě odebrat zbraň, pokud je důvodná obava, že její držitel mohl někoho ohrozit. Patrik Kunčar také prosadil změnu úhradové vyhlášky v lázeňství. Zajistil, aby se úhrady za pacienty navýšily, čímž přispěl k zachování zaměstnanosti v lázeňství a jeho rozvoji. Dokázal také zajistit, aby víc peněz šlo i do rozpočtů obcí i měst. Celé své volební období také pomáhal při jednáních na ministerstvech a otevíral dveře starostům obcí jeho senátního obvodu. Podporu Patrika Kunčara si získal mimo jiné projekt 5 tváří zdi, který pomáhá obětem i pachatelům trestných činů, v neposlední řadě pak jejich rodinným příslušníkům.


Oslavy 100. výročí ČSR na Boskovicku pod patronátem senátorky Jaromíry Vítkové

Kromě legislativních návrhů se senátoři za KDU-ČSL a nezávislí snaží získat v regionu uspořádat co nejvíc zajímavých kulturních akcí. Legiovlak je pojízdná replika legionářského vlaku z období „ešalonové války“ na Transsibiřské magistrále a senátorce Jaromíře Vítkové se podařilo získat tuto unikátní památku pro Boskovice. Při péči o svůj region spolupracuje senátorka Vítková s Muzeem T. G. Masaryka v Lánech. Letos zajistila pro Boskovice výstavu T. G. Masaryk a železnice.

 
Vrací zdravotně postižené do života, novela jim zachová práci. Prosadila senátorka Miluše Horská

Řada zdravotně postižených má malou motivaci k práci, k profesnímu rozvoji a upřednostňuje „skromnou“ závislost na sociálním systému. Zvýšení příspěvků pro zaměstnavatele pomůže, aby zůstali v pracovním procesu. Pocit, že jsem užitečný a nezbytný, je pro lidi se zdravotním postiženým léčivý. Svou prací zároveň pomáhají svému okolí. Kromě zvýšení příspěvku se podařila prosadit i novela zákona zavádějící podmínky pro lepší komunikaci mezi poskytovateli a příjemci podpory na volném i na chráněném trhu práce. Tato novela je všeobecně přijímána a kvitována jako dobrý základ budoucí reformy. Návrhy ale naráží na odpor MPSV i na nesouhlas několika poslanců, kteří se o problematiku nezajímají. Novela je nicméně již schválena Senátem a čeká na své projednání v Poslanecké sněmovně.

"Zajištění obchvatu Frýdku-Místku, více peněz obcím..." vypočítává úspěchy Jiří Carbol. Když má volno, pomáhá potřebným
Více než 20 let čekal Frýdek-Místek, město, kterým denně projede více jak 40 000 vozidel, na vlastní silniční obchvat. Senátor Jiří Carbol denně vyjednával za jeho uskutečnění, setkal se s bývalým premiérem Sobotkou, ministrem dopravy Ťokem nebo zástupci Ředitelství silnic a dálnic ČR. V současnosti se již začíná stavět. ,,Bez obchvatu by byla situace zoufalá, ale doufám, že nyní bude střed města brzy klidovou zónou,“ říká Carbol. Mezi jeho dalšími úspěchy je prosazení zvýšení peněz pro obce o 8,5 mld korun. Pomáhá finančně, i vlastními silami charitativnímu projektu Kola pro Afriku ve Frýdku-Místku, kterému se podařilo získat pro Gambii více než tisíc jízdních kol. Děti kola používají třeba na cestu do školy, nebo pro pitnou vodu.